0
0,00 kr 0 artiklar

Inga produkter i varukorgen.

Login/konto
Varukorg
Login/konto
Meny

Vi firar snön med lite grill!

4 november 2016

Det börjar bli kallt. Det är minusgrader ute och för att få lite värme och lite uppiggande så tänder vi såklart upp grillen! Förra fredagen körde vi grill för 80 personer i Göteborg och det var lyckat. Idag grillade jag till mig och sambon. Då kan man engagera sig mer i detaljerna.

Jag börjar med berätta vad du ska handla.
Jag räknar med att ni är fyra personer som ska äta.

Lax - 50-70 gram per rulle ungefär. Två rullar per person. Så ca 400-500 gram.
Rödspättafilé - två per person.
Ris - 0,5-1 dl per person okokt
Crème fraîche 5 dl
Lime - 3 st
1 burk Syltlök
En kruka dill (valfritt)
Folie
Olivolja

1. Börja med laxen, hacka ner den eller mal den, du kan även köpa färdig laxfärs från fiskhandlare. Blanda den i en bunke med en 1/2 msk Crème fraîche per person, i detta fallet då 2 msk. Salta efter smak och pressa över all saft från 1 lime. Vill du kan du hacka ner och blanda i dill. Det är valfritt.
2. Ställ färsen i kylen och sätt på och koka riset. När riset är igång så tänder du grillen. Jag kör bara kol från skogens och looftlighter.
3. Jag kilar in igen och plockar fram spättfilén och lägger ut dem på skärbräda. Ta en sked och lägg en lagom hög av färsen på filén (ca 50-70 gram) och rulla ihop och om det behövs så lås filén med en tandpetare eller två.
4. Jag tar sedan och gör små foliebåtar och jag lägger i syltlök för att dels är det billigt och de fungerar som stöd och dels är det gott till fisk. Jag placerar fisken på dessa, det syns inte på bilderna men under fisken finns det syltlök. Då ligger inte fisken och kokar. Och om den gör det så är det ingen fara för det blir också gott.
5. Jag ställer på foliebåtarna på grillen och ställer dem på indirekt, eller precis utanför glöden. Det är bra om det ångar underifrån. Det gör att det inte torkar ut. Jag lägger på lite flis av al, idag lägger jag det direkt på glöden, sedan stänger jag locket. Jag ställer grillen på 150-170 grader. Låter fisken ligga på i ca 20-25 minuter.
6. Jag går in till köket och här håller riset igång, det är ca 15 minuter kvar på det. Så dukning och sen kör vi sås. Såsen som är kall är enkel. Det ska inte vara avancerat, det ska vars gott och rent i smaken. Jag tar 2-3 dl crème fraîche och pressar ner saften från två limefrukter i en bunke, blandar ihop. För att göra den lite lösare späder jag ut med 2-3 msk vatten. Riv zest från en lime och salta efter smak. Om du har dill kan du hacka ner lite dill i dressingen. Klart.
7. När riset är klart låter jag det vila. Jag kollar till fisken och när det börjat rinna ut lite vitt från den så vet man att den är klar. Så jag plockar av den. Det är crème fraîche som rinner ut ihop med äggviteämne från fisken. När detta sker så är fisken klar i mitten. Då plockar jag av och serverar. Vill man göra det lite godare så kan man blanda 1 dl av såsen med 4 dl av riset i en separat bunke. Det gjorde jag och sen så gillar jag att maten ser väldigt proper ut, men det är ju bara jag. Smaken är den samma.

Smaklig måltid och kör försiktig nu när halkan är här.

grillad_fisk_01 grillad_fisk_02 grillad_fisk_03 grillad_fisk_04 grillad_fisk_05 grillad_fisk_06 grillad_fisk_07 grillad_fisk_08


usercartcrossmenuchevron-down