Strutsfilé med stekt ris

2016-12-10

Vi kickar av vecka 50 med att leka sommar. Jag står i shorts ute, det är ca 10 grader varmt ute idag!

Du behöver:
Smör
Rädisor 2-3 per person
Syltlök 5-6 per person
Ris 1,5 dl kokt per portion.
2 msk soya (jag använder kikoman)
1 lime 

Ingredienser och hur vi gör tillhörande sås kommer längst ner.

Jag plockade fram ur frysen och hittade ett paket med struts och det är ju oxfilé från fågel så jag kör den med lite enklare kryddning. Franska örter och grillkrydda. Ja, jag vet men det är ganska gott i den kombinationen.

Först tänder vi upp med Skogens briketter och kol. Jag blandar. Jag kör biten indirekt till 53 grader. Det tar drygt 1,5 timmar för mig. Grillen håller ca 150-170 grader.

Under tiden så kokar du ris och hackar rädisor och syltlök. Fräs rädisor och syltlök i smör, lagom, för 4 personer använder jag 20-30 gram.

På med riset och låt det steka ihop. Jag häller sen på soya och river lite lime zest och pressar lime över – gör detta efter egen smak. Jag använde bara halva limefrukten.

Riset kan stå och vila, det är bara att värma på innan servering. Vill man kan man hacka ner mer grönt i. Spenat, tomat, selleri, rödlök, ja massor med gott. Nu serverar vi två barn idag så det fick räcka med två saker att plocka bort.

Gå ut till grillen och kolla till. När det nått 53 grader och allt annat är klart så är det bara att göra grillränder.

Grilla köttet  direkt över glöden. Det räcker med 1-2 minuter per sida. Då får den bra yta och sen lägger jag den för att vila.

Sås – enkel fräsch kall sommarsås:
2,5 dl créam fraishe 
Juice från en halv lime 
2 krm salt
1 krm citronpeppar 
1 krm vitlökspulver 
3 krm grillkrydda
3 msk vatten 

Blanda allt = succé

Smaklig måltid! / Johan

01_grillstart 02_strutsfile 03_strutsfile 04_strutsfile 05_strutsfile