Indiskt på grillen för att plocka fram lite värme!

2017-01-13

Efter ett litet uppehåll är jag tillbaka. Jag hoppas jul och nyår varit bättre för alla än för mig. Jag låg tyvärr sjuk.

Idag ska vi göra en variant på den klassiska Butter Chicken men med hjälp av grillen.

Du behöver till 4 personer:
2 gula lökar
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
Två tomater
Rapsolja
25 gram smör
600 gram kycklinglårfilé
4 kycklingklubbor
1 liter vatten
Färsk rosmarin eller timjan
1 grönsaksbuljongtärning

Tillbehör du bör ha
Gjutjärnsgryta eller liknande som kan stå på grillen.
Stavmixer

Krydda köper man färdig eller gör själv. Garam Masala finns som krydda i välsorterade affärer.

Vill du göra den själv så går det bra. Det gör jag. Blandningen kan variera, men ofta innehåller den svartpeppar, kardemumma, gurkmeja, kryddnejlika, kanel, bockhornsklöver, fänkål, senapsfrön, muskot, vitlök, chili och ibland även saffran enligt Wikipedia. Jag själv har stjärnanis i, jag har inte saffran och bockhornsklöver i och ingen chili utan jag har lite cayennepeppar och spiskummin. Sen tycker jag om att ha lite torkad persilja i också. Allt mortlars eller mixas i kaffekvarn.

Jag tar ca 1 msk av allt förutom chili, där tar jag en halv msk och svartpeppar också en halv msk.

Gör så här:
Hacka löken I lagom små bitar. Lägg i dem i en gryta som du kan ha på grillen. Lägg i smöret och 2 msk olja. Slå på 2-3 msk av Garam Masala kryddan
Kycklingen lägger du upp på skärbrädan och gnid in med lite olja och sedan kryddar med Garam Masala kryddan blandat med salt. Kör ungefär 70% krydda och 30% salt blandat. Rubba kycklingen ordentligt.
Tänd upp grillen och idag blandar du 50/50 med kol och briketter. Bygg glöden på ena sidan av grillen och så pass stort att du kan få värme under till grytan.
Lägg på kycklingen indirekt och låt den ligga där utan att röra den i ca 20 minuter. Ställ nu på grytan och se till att få bra värme i så att smöret smälter och du verkligen steker kryddan och bryner löken.
När det är klart så slår du på 1 liter vatten ungefär.
Vi röker väldigt lite idag men det gäller att vara snabb. Ta all färsk timjan / rosmarin och lägg direkt över glöden. Sedan stäng locket snabbt. Lägg inte på locket på grytan utan endast på grillen.

Efter drygt 30 minuter så plockar du av kycklingen, mät först temperaturen, av vad dom rekommenderar bör det vara 82 grader vid benet på klubborna. Jag personligen tar dem på 74 grader. Detta gör ni på eget ansvar.

Ta in grytan och ställ den så du inte skadar bänkskivor mm. Ta nu stavmixer och mixa allt fint till en jämn smet. Lägg i all kyckling och ställ ut på grillen i 15 minuter. Smaka av med salt och servera som det är! Gärna med tillbehör som ris eller bröd.

Smaklig spis!

01_Kycklingklubba 02_Kycklingklubba 03_Gryta 04_Kycklingklubba 05_Kycklingklubba