Imponera i höstmörkret!

2016-09-19

Vi äter lika mycket med ögat som med munnen när det gäller smaker och goda ting. Vi tar en kanelbulle som ligger bakom glaset just för att den ser smarrig ut.
Att presentera mat är viktigt, för ser det bra ut, då är det ännu godare än när det bara är gott. Förstår ni hur jag menar?

September fortsätter och nu brukar rusket komma, här i Göteborg hade vi 25 grader varmt fram till 20-21 på kvällen och vid midnatt när jag kom hem från en grillmiddag hos min syster så var det 19 grader ute.

Idag mina vänner så ska vi grilla en måltid för ca 6 personer och det bygger på sharing, alltså varje människa får inte en tallrik med mat på, de får en tom tallrik och all mat serveras på ett fat, så får man ta det man själv gillar.

Jag väljer att köpa följande då vi är 8 personer som äter idag, varav 2 är barn, så ca 200 gram av köttet per vuxen. Lite mindre till barnen.

–       1 flankstek som väger ca 600 gram
–       1 lammrack som väger ca 450 gram
–       2 lammrostbiffar som väger ca 150 gram st
–       50 gram smör
–       50 gram riven valfri ost,  helst något som smakar något
–       10 potatisar, mellanstora
–       2 st röda lökar
–       4 större champinjoner
–       1 röd paprika
–       1 spansk peppar
–       1 orange paprika
–       1 citron
–       Timjan, torkad eller färsk
–       5 dl cream fresh
–       1 burk 33cl ramlösa citron
–       Rökved, lite chunks av ek tycker jag om

Jag räknar med att du har salt, peppar, vitlök och olivolja hemma. Det är bra om du har en termometer för grillen hemma till detta projekt. Så nu sätter vi igång.

Tänd grillen, även idag jobbar vi indirekt så att du kommer ha kol på ena sidan, som täcker 30% av grillen, andra sidan har du inget under.

Börja med att fixa grönsakerna. Koka potatisarna på spisen, under tiden så kan du dela och kärna ur paprikorna.  Skala lökarna och dela dem. Lägg alla grönsaker inkl champinjoner men inte salladen och citronen i en bunke. Häll över lite olivolja och salt och rör runt så att allt blir täckt, säg ungefär 2-3 msk och ca 1 msk salt.

Citronen delar du på mitten och salladen sköljer du bara och skär av roten.  Skär av ca 3-4 cm så att alla bladen blir fria från varandra. Ta mer om nödvändigt.

Ta en liten skål och blanda hälften av smöret med osten och pressa en vitlöksklyfta och salta efter smak, räcker med ett krm salt. Blanda runt till en liten massa.

Köttet börjar vi förbereda så att flanksteken saltar du på båda sidorna. Jag lägger på lite timjan och finhackad spansk peppar dagen till ära. Det är dock inte nödvändigt. Inget mer behövs.  Lammet marinerar vi lite snabbt i olivolja, vitlök och timjan. Ca 1 dl olivolja, 2 vitlöksklyftor och 1 msk timjan, vi körde försiktigt med spansk peppar på lammet, men lite fick åka med. Pressa vitlöken, vispa ihop allt och vänd köttet så det kommer åt överallt. För att förenkla så delar jag lammrostbiffen på hälften.  Lammracket låter jag vara precis som det var, oftast är det perfekt som det är och om det är kappa på så brukar jag putsa lite på den, men jag tar inte bort den.  Vill man kan man skära upp racket till små kotlettbitar innan också. Valfritt.

Nu går vi ut till grillen, ta med salt och olivolja och alla råvarorna ut. Vi öppnar och ser till att glöden ligger där den ska, försöker reglera ner grillen till 150 grader.

Vi börjar med att lägga ut en bit av ek trä på gallret över glöden, sedan fortsätter vi med flanksteken, den tar längst tid. Lägg den indirekt, alltså på den sida där du inte har glöden. Du kan även ställa lammracket bredvid. Stäng igen allt och gå in och plocka av potatisern, den bör vara klar nu. Stick in en sticka i och går det lätt att penetrera potatisen så är den klar. Häll av vatten och fyll på med kallt vatten. Häll av och fyll på med kallt vatten igen. Låt den vila i vattnet och gå ut igen. Lägg på alla grönsakerna som ligger i bunken, svamparna lägger du med foten uppåt och klicka i resterande smöret i hatten nu.

Nu så tar du lammet och lägger det över glöden så du får lite stekyta runt om hela. Du lägger samtidigt på rostbiffen och gör samma, se till att den får yta. Flytta bort till indirekt plats igen.  Ta temperaturen på flanksteken, den bör vara runt 30-40 grader nu. Flytta över den och gör samma sak. Grilla den så den får yta. Tillbaka med den så den hamnar indirekt. Nu lägger du på citronen med köttet neråt, rakt över glöden. Stäng locket och låt det gå.  Om du delat upp lammracket så får du vara vaken på at det inte ska gå mer än 10 minuter om du bränt på sidorna. Det tål dock att vila under smörpapper och handuk i köket i 10-20 minuter så dem kan du ta av när dem är 55 grader i mitten.

Nu går vi in till köket igen och vi ska göra den enklaste såsen i världen. Det är en cream frech sås som är enkel, mild och riktigt god. Slå upp cream fraish i en bunke,  använd ca 4 dl. slå på en halv msk salt och halva burken ramlösa. Vispa upp kratigt till en sås. Smaka av och om du vill kan du välja att krydda med timjan. Jag kör den naturell då jag tycker det är fräscht och passar bra.

Plocka fram potatisen, lägg dem på en skärbräda på lite papper så de får rinna av. Lägg dem med lite mellanrum och lägg handflatan över och tryck till försiktigt så att du pressar ut den till en platt bit. Var försiktig så dem inte faller isär. Garnera med röran med smör och ost, en liten klick på varje. Bär ut och lägg på dem på grillen och grilla direkt över glöden hårt så de nästan blir svarta under. Flytta dem och gör plats över grillytan. Kolla temp på köttet, det bör vara runt 50-55 grader nu, ibland kan lammet gå snabbare. När köttet nått 50-55 grader (50 grader rare, 55 grader är medium) så plockar du av köttet och lägger det under bakplåtspapper och en handuk över så det får vila. Nu är det att vara lite snabb, grilla på paprikorna så att de får lite färg, plocka av. Plocka av svamparna och plocka av potatisarna. Plocka nu av allt som ligger på grillen, var försiktig med citronerna.

Ta fram ett stort fat eller en större skärbräda i trä. Lägg ut grönsakerna i ett trevligt mönster efter ditt eget tycke, skär gärna upp dem i mindre bitar. Jag dekorerar med paprika och lök på sidorna, sedan ligger det lök i botten under köttet för att det ska växa upp och se högre ut. Lägg ut potatisarna snyggt  runt om allt.

Dela upp lammrack i klubbor om du inte redan gjort det och placera ut i en liten hög, skär upp rostbiffen i tunna skivor och placera ut i en liten hög. Flanksteken skär du mot fibrerna, annars tenderar den att bli seg. Skär i skivor om ca 1 cm och placera ut lite snyggt.

Till bords!
// Johan

01 02 03 04