Iberico Ribs

2016-11-18

Iberico är den typen av gris man gör lufttorkad skinka på, riktigt fin gris från Spanien. Revben finns att få tag på hos lite välsorterade handlare och i saluhallar. Det här är riktigt gott!

Vi börjar dagen innan med revbenen och jag plastar alltid in underlaget. Du behöver tre saker idag förutom revbenen.

Salt grovkornig (havssalt typ) 2 msk
Grovmald svartpeppar. 2 msk
Äppelcidervinäger 3-4 msk
Jag har ca 1,5 kilo revben.

1. Jag mortlar peppar och salt lite granna, inte för mycket, det ska vara grovt men bara jobbar ihop det.

2. Jag tar av membranet på revbenen, det gör man helst med något trubbigt. Jag använder en kökskniv och fingrarna. Är det halt kan man ta en bit hushållspapper.

3. Ca 1 msk äppelcidervinäger över köttet och sedan gnid in det över hela styckets ena sida. På med en fjärdedel av salt och pepparblandningen. Vänd och upprepa på resterande kött.

4. Slå in det i plast tight och lägg i kylen över natten.

Dag 2: Grilldagen.
1. Plocka fram dina Ribs, ta ur dem ur plasten och låt dem vila på en tallrik tills grillen är varm. Idag kör jag briketter från Skogens och fyller en halv cirkel, så det är indirekt grill som gäller. I vanliga fall brukar jag röka dem men nu ska kids äta så ingen rök, de får lite av sin egen smak när fettet glider ner.

2. Grillen på 125-150 grader. Lägg på dem indirekt. Lägg dem med bensidan neråt, sedan är det bara att kolla till grillen varje halvtimma så den håller temperatur.

3. Efter drygt en timma bör köttet börjat krypa upp lite på benen. När de krupit upp ca en centimeter, då är det dags att lägga dem i folie. När du slår in dem så försök göra ett fat så vätskan samlas upp. Det hjälpt att hälla på lite extra vätska. Till vanliga Ribs kör jag vanlig Cola, ingen light utan vanlig klassisk Cola. Idag kör jag dock med något så enkelt som vatten. Ungefär 0,5 DL och sen stänger jag paketet tight. Jag packar alla mina racks i samma idag med tanke på att vi bara har salt och peppar på så är det ingen yta att tänka på.

Ungefärliga tider att hålla på.
1,5-2 timmar = indirekt
1,5-2 timmar = inpackad i folie

När du plockar av dem så var försiktig. Ta fram en skål och försök hälla av vätskan i denna. Sen så låt benen vila i dryga 30 minuter.

Överkurs – för den som vill
Leta bakåt i bloggen och ta fram receptet på BBQ sås och gör en liten sats av den. Alternativt ta en färdig från affären. Show Me eller något annat gott kan man köra. Blanda med 1-2 msk bbq sås och 2-3 msk av det som rann ur paketen i skålen. Blanda ihop och pensla på innan servering.
Detta är perfekt som snacks till grabbkväll eller som middag. Hittar man inte Iberico, då går de lika bra med vanliga ribs.

Lycka till!

revbensspjall_01 revbensspjall_02 revbensspjall_03 revbensspjall_04revbensspjall_05revbensspjall_06revbensspjall_07revbensspjall_08