0
0,00 kr 0 artiklar

Inga produkter i varukorgen.

Login/konto
Varukorg
Login/konto
Meny

Grilltips för julbordet & nyår!

28 december 2016

Köttbullar, lättrökt rödkål, fläskfilé och Varmrökt lax

Förberedelser

Fläskfilé
Fläskfilé ska ligga i saltlag minst 10 timmar.
Gör såhär: koka 5 dl vatten och 0,5 dl salt. Jag har i nejlika och enbär och svartpeppar.

Koka upp och låt kallna. När kallt, lägg i fläskfilé och låt ligga i kylen.

Köttbullar
Rulla bullarna precis som du vill ha dom. Lägg dom tätt på ett galler som du kan få plats med i grillen.

Rödkål behöver ej förberedas, jag köper dansk rödkål, den färdiga. Den är oslagbart bäst i mitt tycke.

Laxen 
Salta laxen med grovt salt över hela två timmar innan rökning. Gärna ett tjockt lager. Innan du lägger på den så skölj av saltet.

Okej, nu börjar vi. Vi tänder upp grillen och idag tänder jag med vanligt grillkol, alltså inte briketter. Jag har ca 1,5 liter spån av al i min bunke idag och det är Al jag använder mig av. Jag tar ca 4 stora nävar och lägger över i en skål och fyller med vatten. Helst ska den dra i 30 minuter i vattnet.
Vi tänder upp grillen och ställer in den på 125 grader. Under tiden den går igång så slår jag upp rödkål i en porslinsform som är ugnsfast. Sprid ut den jämnt och ställ den på grillen. Samtidigt kan du lägga på laxen, och fläskfilé. Laxen ska gå tills den är 50 grader så vi tar av den på 48 grader. Fläskfilé kör vi till 76 grader och det tar nån timma eller två. Innan du stänger locket så lägg på en stor näve av den blöta flisen.
Rödkålen kan plockas av efter ca 15-30 minuter beroende på hur rökig man vill ha den. Kött och fisk kan du temperera.
Nu finns det plats för köttbullarna. Så på med två nävar torr flis och köttbullar och stäng direkt. Låt dem ligga under stängt lock och låt röken bolma. Jag själv röker våra försiktigt, i ca 10 minuter för jag vill bara ana röken. Köttbullarna vill jag inte att de ska bli klara. Jag steker dem klara inne i ugnen och pannan.

Fläskfilén slår jag in i slaktarpapper, köttbullarna kör jag i pannan med smör så de blir sådär härligt svarta och laxen slår jag direkt in i plastfolie och lägger på kylning. Rödkålen lägger jag tillbaka i burken och värmer på i kastrull lagom tills man ska äta på julafton.

Tjocka revben för julbordet.
Rökta tjocka revben. Då det är fler än jag så har jag valt att göra på ett annorlunda sätt idag. Jag har haft revbenen liggande i en saltlag i två dagar, sedan tände jag upp grillen med skogens kol.
Jag tog fram lite enris jag sparat och så la jag på köttbiten. Jag valde att ha en 5% saltlag så jag behövde inte salta ur.
Köttet på grillen, ca 150 grader häll den och temperatur är inte så noga för idag röker jag den i 10-15 minuter med enris. Där efter så gör jag så att jag lägger den i en värmetålig påse och hör att hämta, in i ugnen på 75 grader.
Där får den gå i ca 10-12 timmar och sedan häller jag av spadet och tar ut köttet.
Jag saltar och sockrar och kryddar och går tillbaka ut och grillar hälften. Socker smälter och det blir nästan karamelliserad yta.
Hälften styckar jag upp i lagom bitar som dem sol serveras. Jag tar fram gjutjärnspannan och fyller på med smör och olja, ca 2 msk olja, 50 gram smör, en halv msk kanel och två mak socker. Dör vänder jag bitarna för att göra riktigt juliga revben.

Ha en riktigt god jul & gott nytt år! 

Med vänliga grillhälsningar Johan

04_revben 02_grillad_lax 01_grillad_flaskfile


usercartcrossmenuchevron-down