0
0,00 kr 0 artiklar

Inga produkter i varukorgen.

Login/konto
Varukorg
Login/konto
Meny

Grillad Zebrafilé med bakad sötpotatis

23 maj 2017

Det är mycket nu inför SM och det är folk som drar i mig och hela laget för att komma på olika event. Mig kan ni med största sannolikhet hitta i Stockholm på nationaldagen men garanterat på SM på Liseberg nästa helg. Kom förbi och snacka lite grill och kolla på skogens restaurangkol om ni vill.

Idag är det fredag i skrivandets stund och jag kom över en bit zebrafilé och det känns spännande.

För dagens middag använder jag
- Zebrafilé
- Sötpotatis
- Koriander
- Thaibasilika
- Santa Marias milda chili
- Tomater
- Majonäs 0,5 dl / pp
- Mitt eget örtsalt
- Salt
- Olivolja
- Försk lime

Hur gör jag mitt örtsalt. Det är enkelt och passar till mycket.
1 msk salt
1/2 msk oregano
1/2 msk Santa Marias franska örter
1/4 vitlökspulver
Jag mortlar allt så det gör bra ihop och kryddorna krossas. Perfekt att ha i en tom kryddburk.

1. Vi börjar med att tända grillen för indirekt grillning med kol. Jag kör i kamadon och har deflektor och även ett nivågaller. Det går lika bra med vilken grill som helst och indirekt grillteknik.
2. Jag saltar köttet och låter det stå. Sen startar jag med chili och örtsåsen.
3. Börja med att skopa upp 0,5 dl majonäs per portion. Jag använder 6 blad koriander och 3 thaibasilikablad per person då dessa kan ta överhand väldigt lätt. Jag pressar också ner ca 1/2 matsked limejuice samt 1 krm örtsalt. Sen använder jag ca en msk hackad chili och då min mage och gom är känslig så passar den milda inlagda chilin perfekt.
4. Sötpotatisen lägger jag helt som den är med skal och allt på grillen i ca 45 minuter och grillen kör jag på 150 grader. Då bakas den och behåller vätskan. Där efter skivar jag upp den och lägger den indirekt så den får gå. Pensla gärna båda sidor med olivolja och salta.
5. Tomaten skär jag av locket på och tar ut inkråmet i för det blir bara för varmt och blött. Sen skör jag en blomma av den och kryddar med örtsaltet.
6. Tomat och den skivade potatisen får gå i ca 30 minuter och där efter tar jag av potatisen och skör upp den i stavar. Då är den klar men jag grillar den ytterligare en gång för att få trevligare yta på den.
7. När den är klar så är det daga för köttet. Jag rekommenderar att du använder en termometer. Innertemperatur 54 grader satsade jag på. Jag grillar min skiva som är ca 2 cm tjock i ca 2,5 minuter per sida och sedan låter jag den vila i 15 minuter under bakplåtspapper och en handduk. Slutresultat med temperatur blir 56 grader och jag kan säga att det smakade fantastiskt.

Tills nästa gång - Grill on!

Johan, head chef
Svenska BBQ Landslaget

01_Grillad_Zebra 02_Grillad_Zebra 03_Grillad_Zebra 04_Grillad_Zebra 05_Grillad_Zebra 06_Grillad_Zebra 07_Grillad_Zebra 08_Grillad_Zebra


usercartcrossmenuchevron-down