Grekiska smaker i höstens regn!

2016-10-07

Nu regnar det i Göteborg. Hösten har börjat infinna sig och regnet är här för att stanna som alla vet. Så vad är bättre än att försöka drömma sig tillbaka till den där resan man gjorde till Grekland med Vingresor där ALLT gick åt skogen, förseningar, ingen AC på rummet och oliverna som var så goda.

Därför ska vi idag tillaga Grekiska Färsbiffar med ris och Tzatziki

Du behöver följande (för 4 portioner)

Lammfärs, ca 250 gram per person.
Persilja, ca 1 dl hackad
Vitlök, 4 normalstora klyftor
Paprika, en röd normalstor
Turkisk yoghurt, 3-4 dl
Gurka, en halv ungefär.
1 tomat, modellen större
1 msk bikarbonat
4 dl ris av valfri sort (ej jasmin)

Vi börjar med tzatzikin idag.
Ta och riv gurkan, en halv. Ta allt du rivit och lägg i en sil över en bunke för att vattna ur den. Pressa gärna med papper ovanifrån så att du får bort så mycket vatten som möjligt. Pressa sedan 1,5 vitlöksklyftor, normalstora. Blanda vitlök, turkisk yoghurt och gurka i en bunke. Salta efter smak. Jag saltar ca 0,5 msk till denna mängd. Du kan också pressa över lite citron om du har det liggande, inget krav.

Innan du går ut och tänder grillen så koka på riset, följ anvisningar på förpackningen.

Nu tänder vi upp grillen.  Idag kan du välja själv hur mycket du vill elda, jag eldar alltid bara en liten del så jag har indirekta ytor kvar.  Det är också det jag alltid rekommenderar.

Förbered färsen i en stor bunke. Blanda i persilja, 2/3delar, pressa i vitlöken som är kvar, 2,5 klyftor, salta ca 1 msk. Blanda sedan i bikarbonaten genom att strö den över allt och knåda in den. Forma sedan långa köttbullar, typ järpar.  Lägg dem i kylen tills du ska lägga på dem. Dela tomaten på mitten, salta snittytan och dela paprikan, kärna ur den och ta bort kvisten. Salta och häll på lite olivolja eller vatten.

Gå ut till grillen med allt som ska grillas. Börja med paprika och tomat, lägg på dem så de blir härligt brända och flytta bort dem till indirektytan om du har någon. På med färsbiffarna. Grilla och vänd ofta så de får fin yta och när den fått yta överallt så flytta bort dem och lägg dem indirekt. Det räcker med ca 10-15 minuter på grillen för dessa om de är ca 4-5 cm i diameter. Ett tips är att när du lägger av dem på indirekt är att lägga dem i folie eller en liten skål i metall så att de sparar vätskan.

Ta paprika och tomat och gå in, lägg på en skärbräda och hacka upp detta i små små bitar och salta, låt dem ligga och rinna av. Häll bort vätskan i en liten kopp och spara den. När riset är klart så häller du i tomat och paprikan samt vätskan från koppen som du sparade. Blanda också i den sista persiljan. Veva runt riset och få ut smakerna i hela riset.  Ta av färsbiffarna som bör vara runt 60 grader nu, de kan vara 55 grader också, men runt 60 rekommenderar jag.  Saften som ligger i bunken/folien kan du också blanda ner i riset.

Servera med en bädd av ris, färsbiffarna lägger du på riset så att de fortsätter rinna ner på riset. Tzatziki bredvid.

Inte för att uppmuntra till drickande men om du smiter in på systemet och köper några grekiska öl som är kalla och så laddar du en playlist som heter ”Greek Taverna” på Spotify så får du en ganska genuin upplevelse hemma i köket. För kom ihåg, vi äter med alla sinnen.

Trevlig helg! // Johan

01
02
03