0
0,00 kr 0 artiklar

Inga produkter i varukorgen.

Login/konto
Varukorg
Login/konto
Meny

En lunch med smak sv Medelhavet

20 april 2017

Efter två veckors återhämtande har jag äntligen fött börja äta mat igen och då jag har en kostplan att följa där det enda jag kan laga är köttfärs och fisk så blir det idag lammfärsbiffar med tzatziki och stekt ris.

Lagom till 3-4 personer för en mindre lunch. 

750 gram lammfärs
7 dl kokt ris
3 dl grekisk yoghurt 
2 vitlöksklyftor
Ett knippe persilja
En liten rödlök
Färsk timjan
Salt och peppar 
Citron färsk 
Olivolja

1. Idag körde jag riset inne, men det hade blivit bättre om jag körde det på grillen. Riset förkokas inne på spisen. Jag pressar en halv klyfta vitlök i en stekpanna och häller på en halv dl olivolja. Låter vitlöken puttra lite och ställer pannan pt sidan till senare. Var försiktig så inte vitlöken blir svart, den ska bli gyllene brun.

2. Tzatziki gör man med fördel några timmar innan men det går att bara köra direkt också.
Jag tar en halv gurka, river den. Ta och lägg den i hushållspapper och krama ur så mycket vatten som möjligt. Pressa ner resten på den halva vitlöken och behövs det mer så ta lite till. Jag hackar ner en tredjedel av rödlöken och sen blandas allt med yoghurten. Smaka av med salt.

3. Tänd grillen, jag kör kol och briketter blandat och försöker hålla den på ca 200 grader. Jag har även ca 2 dl äppleflis rökspån redo som ni hittar i shoppen. Helt grymt bra smak.

4 .Färsen mixar jag med ca 0,5 msk salt och lika mycket peppar. Jag hackar ner ca en msk timjan och en dl persilja som jag hackar grovt.

5. Jag häller i ca en msk olivolja och pressar i resten av vitlöken. Sen gör jag lagom biffar. Som ni ser på bilden trycker jag ett hål i mitten som går nästan igenom. Det hindrar köttet att förvandlas till runda bitar. Vill man kan man lägga lite fetaost i hålet.

6. Lägg köttet indirekt på grillen, citronerna lägger ni direkt över glöden och sen öser ni på med rökspån stänger locket och väntar i ca 10-12 minuter. Öppna och flytta biffarna över glöden så dom får färg. Vänd efter ca 1 minut och låt dom gå ca en minut ytterligare för att få yta. Sen är det dags att ta in dom och lägg dom i folie en stund.

7. Starta pannan och häll i riset och en dl hackad persilja och stek upp riset. Blanda väl lägg upp på tallrikar, lägg på biffarna och toppa av med fint strimlad rödlök

Smaklig måltid! / Johan

01_Grillbiff 02_Grillbiff 03_Grillbiff


usercartcrossmenuchevron-down