El Jefes Mexikanska Streetfood Corn!

2017-05-11

Nu har det varit lite tyst ett tag från mig men nu är jag på banan igen. Denna helgen som passerade så var det en kvaltävling till SM i Grill och BBQ som går av stapeln helgen den 20/5 och av alla deltagare i kvalet så går dom fyra bästa vidare. Mig känner ni till, ni som läser och följer men vi har ett ganska bra dreamteam känner jag. Vi har Joakim Odehed, som är lagkapten, det är jag Johan Kullberg som är head chef. Vi har Johan Johansson, i vårt gäng kallad ChickenBoi och Johan Kentemo. Det är vi som grillar, röker och tar fram alla smakerna ihop med våra senaste två medlemmar. José Rivera och Marcus Ohlqvist som arbetar som kockar båda två i Göteborg.

Tillsammans komponerade vi tre rätter, samma som alla andra lagen. Vegetariskt. Kyckling med tomat och Kamben med majs. Den vegetariska rätten placerades på första plats och det var grillad rotselleri med grillad sparris, en majonäs José slog med lite hemliga smaker och en kräm av rostad rotselleri. Kycklingen med tomat placerades också på första plats och tomaten är fylld med en mix av godheter. Recept på detta kommer i en blogg från Joakim efter SM. Kycklingen och hur man gör perfekt kyckling kommer vi också att avslöja efter SM. Förhoppningsvis kommer kryddorna att finnas till försäljning inom kort också. Kamben med majskolv placerades på andra plats. Kambenen grillas länge med rök från körsbär och björk, kryddas med vår egen RibRub vi tagit fram samt en glaze som är fantastiskt god. Majskolven kommer jag dela med mig av receptet på idag. Den är magiskt god.

El Jefes Mexikanska Streetfood Corn
– Majskolvar, 1 per person, färska
– Manchegoost
– Hellamans Majonäs
– Kryddblandning
– Smör (rumstempererat)
– Steksnöre

Kryddblandningen
– 1 Msk salladskrydda
– 1 Msk havssalt
– 1 Msk torkad persilja
Mortla blandningen så att saltet och persiljan blir smått

1. Börja med att blötlägga majsen i 30 minuter. Där efter drar du försiktigt bort blasten och tar bort alla trådarna som är inuti. Dra loss 1-2 av blasten och spara dessa, lägg i blöt så dom inte torkar.
2. Blanda smör med kryddblandningen, ca 15-20 gram smör och 1 msk krydda.
3. Pensla / bred sedan på smörblandningen på majskornen, runt om hela majsen.
4. Stäng sedan igen blasten igen försiktigt och knyt runt med snöret.
5. Lägg majsen på indirekt grillning på en temperatur på ca 175 grader i grillen. Där kan den ligga i ca 30-40 minuter innan du tar av den. Öppna upp och ta bort blasten helt. Om du vill ha mer färg på den så grilla den direkt över öppen glöd så den får färgen du vill ha.
6. Nästa steg är att du tar blasten som du sparade i vatten och den lindar du runt den nedre delen av majskolven och knyter ett snöre runt, då har man något att hålla i och det blir en snygg presentation. När denna är fäst så tar du majonäsen, pensla detta över hela majsen i ett tunt lager. Inte på handtaget då såklart. Det ska inte vara för mycket då det ska vara ett lim bara samt att du vill se majsen igenom. Där efter river du Manchegon fint över majsen och ser till att få ost över hela, det blir då som ett litet ulligt täcke över hela kolven och avslutningsvis så kryddar du med kryddblandningen över.

Majs kan serveras som tillbehör till vad som helst som grillas eller som ensam rätt, för det här är lyxigt på så många sätt. Vill man ha lite mer styrka kan man krydda med cayennepeppar över efteråt och luta dig tillbaka och njut av ett par minuters besök i det gamla Mexico.

Vi hörs och ses i nästa inlägg som är efter finalen. På återseende!

Johan Kullberg, Head Chef – Svenska BBQ Landslaget

Vegetarisk_grill