Beer can chicken

2016-05-27

Först vill vi passa på att gratulera Staffan till sin första plats på BBQ SM i Göteborg i helgen!

Staffan Rosvall jobbar som kock på Högbobruks hotell. Har ett stort grillintresse och tävlar inom det. Vart med i 3 SM och 2 VM samt 1 NM och andra event. Vunnit SM 2016 och 2013 och blev det bästa svenska lag i VM förra året!

Beer can chicken
1 hel kyckling
Låt den ligga i 10% saltlag( 1l vatten 1dl salt 1msk socker) i ca 12-15 tim.
Ta upp den och torka av.

Starta med att göra en rub:
1,6dl paprikapulver
1,2dl socker
4msk salt
4msk Lökpulver
4msk vitlökspulver
1msk Chayenne
1msk oregano
1 msk mixa koriander frön
2msk senapspulver
Mixa ihop allt.

Gör ett vitlöks spray:
3 krossade vitlöksklyftor
2dl vatten
1dl äppelcidervinäger
1msk salt
Koka upp vatten och vinägern lägg i vitlök och salt. Låt det allt svalna. Sila av så har ni en god spray till att spraya på kycklingen samt annat ni grillar.

  1. Starta grillen för indirekt grillning runt 110-120 grader med äppleträ för rökning eller vad du har hemma. De flesta rök träd passar kyckling.
  2. Rubba kyckling och låt den stå med rub i ca 30-60 min
  3. Sätt kyckling på ölburk med ca 2dl öl i eller om du har en beercan ställning
  4. När grillen är redo så ställ in kyckling och sätt i termometern in till benet på den tjockaste delen på kycklingen. Ställ den på 65grader
  5. Efter ca 45min öppna och spraya med sprayvätskan upprepa det var 30min.
  6. När kycklingen kommer upp i temp slå in den i folie och låt den vila i 20min. Här kan man ta den och servera men vill man grilla på den lite så kan man.
  7. Ta fram din hemgjorda BBQ sås eller någon annan för att griljera kycklingen.
  8. Höj tempen på grillen för direkt grillning. Pensla kycklingen med BBQ såsen och grilla runt om så att den blir riktigt glaserad.
  9. Skär upp delarna som lår, bröst vinge. Vill man så kan man skära upp allt i strimmor och blanda med vätskan som finns kvar i folien för att få in mer vätska. Perfekt till fajitas.

Tagga gärna era resultat med #skogensgrillbild, Glada grillhälsningar Staffan!

02 Rubba kyckling och låt den stå med rub i ca 30-60 min

01Efter ca 45min öppna och spraya med sprayvätskan upprepa det var 30min.

03Skär upp delarna som lår, bröst vinge. Vill man så kan man skära upp allt i strimmor och blanda med vätskan som finns kvar i folien för att få in mer vätska. Perfekt till fajitas.