BBQ Fatty eller Bacon explosion

2016-06-16

Staffan Rosvall jobbar som kock på Högbobruks hotell. Har ett stort grillintresse och tävlar inom det. Vart med i 3 SM och 2 VM samt 1 NM och andra event. Vunnit SM 2016 och 2013 och blev det bästa svenska lag i VM förra året!

BBQ Fatty eller Bacon explosion
500g blandfärs/fläskfärs
2msk paprika pulver
2 klyftor vitlök
3 msk vittvin
2 tsk salt
1/2-1 finhackad chili
1 tsk svartpeppar
1 tsk oregano
1 tsk mixad fänkålsfrön
1 tsk basilika

2 pkt bacon
3-4 sorters ost
BBQ sås
Hickory rökträ

1. Blanda kryddorna och riv ner vitlöken och vinet med färsen och låt stå i 1 tim i kylen.
2. Riv osten eller smula ner den i en bunke. Jag använde fetaost, cheddarost, parmesan, prästost.
3. Fläta bacon till en matta på en bit plastfilm.
4. Lägg ut färsen på baconmattan. Lämna 1cm runt om.
5. Lägg osten i en sträng i mitten. Eller vad du vill fylla den med. Knaperstekt bacon eller någon god skinka m.m.
6. Rulla ihop allt och använd plastfilmen att forma rullen. Låt stå i kylen i ca 1tim och dra till sig.
7. Förbered grillen för indirekt grillning ca 100-120 grader. Jag använde hickory chunks.
8. Ta ut rullen och ta bort plastfilmen. Lägga köttet på grillen.
9. Sätt i temperatur sticken i mitten. Ställ in den på 65 grader. Jag rökte min i 1.5 tim sen fick den gå klart i ca 30-40 min.
10. När den är klar i innetemperatur så pensla den med BBQ sås och höj grillen till direkt grillning.
11. När det har blivit en bra karamelliserad yta så låt rullen vila i 10-15 min innan du skär upp.
12. Skär upp rullen och servera den med hemslagen Bearnaisesås och örtrostad potatis, grillad grönsaker.

En riktigt god BBQ rätt! Som kan avnjutas i soffan framför fotbolls EM

Tagga gärna era resultat med #skogensgrillbild, Glada grillhälsningar Staffan!

01
1. Blanda kryddorna och riv ner vitlöken och vinet med färsen och låt stå i 1 tim i kylen.
2. Riv osten eller smula ner den i en bunke. Jag använde fetaost, cheddarost, parmesan, prästost.
3. Fläta bacon till en matta på en bit plastfilm.
4. Lägg ut färsen på baconmattan. Lämna 1cm runt om.

02
5. Lägg osten i en sträng i mitten. Eller vad du vill fylla den med. Knaperstekt bacon eller någon god skinka m.m.
6. Rulla ihop allt och använd plastfilmen att forma rullen. Låt stå i kylen i ca 1tim och dra till sig.
7. Förbered grillen för indirekt grillning ca 100-120 grader. Jag använde hickory chunks.

03
8. Ta ut rullen och ta bort plastfilmen. Lägga köttet på grillen.

04
9. Sätt i temperatur sticken i mitten. Ställ in den på 65 grader. Jag rökte min i 1.5 tim sen fick den gå klart i ca 30-40 min.

05
06
10. När den är klar i innetemperatur så pensla den med BBQ sås och höj grillen till direkt grillning.

08 07
11. När det har blivit en bra karamelliserad yta så låt rullen vila i 10-15 min innan du skär upp.
12. Skär upp rullen och servera den med hemslagen Bearnaisesås och örtrostad potatis, grillad grönsaker.