Fläsksida rimmad med grovsalt, citron, salviaolja samt grillbakad potatis, aubergine och kolad ingefära serverad med Tjärlakrits sås

Fläsksida rimmad med grovsalt, citron, salviaolja samt grillbakad potatis, aubergine och kolad ingefära serverad med Tjärlakrits sås

Fläsksida

Ingredienser
1 kg fläsksida med svål
4 msk salvia olja 
1/2 dl torr rimmning 

Gör fläsksidan så här:

Gnid ordentligt in hela fläsksidan och lägg i kylen i minst 6 timmar men gärna över natten. Grilla den sedan på låg temperatur gärna med locket på i ca 45-60 minuter pensla eller ös då och då med salvia oljan. Garnera gärna med rubben och Tjärlakris såsen då du skall servera. 

Torr rimmning

Ingredienser
1/2 dl grovsalt
1 msk farinsocker
Finrivet citronskal från 1 citron
1 tsk salt
2 krm grov malen Tellicherry svartpeppar 

Gör torr rimmningen så här:

Blanda allt i en bunke låt stå svalt och torrt. 

Salvia olja

Ingredienser
1/2 l matolja eller mildare rapsolja 
Safte från 1 citron 
1 kruka färsk salvia 
1 tsk farinsocker 
1 msk salt 

Gör salvia oljan så här:

Blanda ingredienserna i en kastrull och ställ på en platta på svag värme i min 30 minuter. 

Låt sedan stå i rumstemperatur tills den svalat ner och häll upp den i en flaska och förvara i kylen. 

Kolad ingefära

När du gör kolad ingefära måste du först och främst ha väldigt lång tid på dig. Det tar lätt 3-4 timmar i kolet innan den börjar bli mjuk. Du kan köra den i omgångar också det vill säga under flera grillningar. 

Jag brukar göra ordentligt med kolad ingefära då jag liks gör det och så sparar jag sedan detta i frysen eller lägger det i olja i kylen. 

Ingredienser
100g färsk ej skalad ingefära

Gör kolad ingefära så här: 

Lägg direkt på kolbädden och lägg sedan kol ovanpå ingefäran. Se till att ha igång kolbädden i 3-4 timmar

Grillad potatis och aubergine 

Ingredienser
1 st medelstor aubergine 
2 bakpotatisar 

Gör så här:

Lägg potatisarna direkt på glöden då det slutat att brinna, lägg sedan kol ovanpå och baka i ca 1 1/2 till 2 timmar i glöden beroende på hur stor den är. Vill du fuska så förkomma den innan men baka den sedan ändå i kolet. 

Lägg sedan auberginen direkt på kolet och låt den baka i ca 30 minuter till den blivit mjuk, vänd då och då. 

Smaklig måltid! / TV-kocken Erik Brännström

Tillbaka till blogg