Beer can chicken
Share
Först vill vi på Grillkol.se passa på att gratulera Staffan till sin första plats på BBQ SM i Göteborg i helgen! HURRA!
Staffan Rosvall jobbar som kock på Högbobruks hotell. Har ett stort grillintresse och tävlar inom det. Vart med i 3 SM och 2 VM samt 1 NM och andra event. Vunnit SM 2016 och 2013 och blev det bästa svenska lag i VM förra året!
Beer can chicken
1 hel kyckling
Låt den ligga i 10% saltlag( 1l vatten 1dl salt 1msk socker) i ca 12-15 tim.
Ta upp den och torka av.
Starta med att göra en rub:
1,6dl rök paprikapulver
1,2dl socker
4msk salt
4msk Lökpulver
4msk vitlökspulver
1msk Chayenne
1msk oregano
1 msk mixa koriander frön
2msk senapspulver
Mixa ihop allt.
Gör ett vitlöks spray:
3 krossade vitlöksklyftor
2dl vatten
1dl äppelcidervinäger
1msk salt
Koka upp vatten och vinägern lägg i vitlök och salt. Låt det allt svalna. Sila av så har ni en god spray till att spraya på kycklingen samt annat ni grillar.
- Starta grillen för indirekt grillning runt 110-120 grader med äppleträ för rökning eller vad du har hemma. De flesta rök träd passar kyckling.
- Rubba kyckling och låt den stå med rub i ca 30-60 min
- Sätt kyckling på ölburk med ca 2dl öl i eller om du har en beercan ställning
- När grillen är redo så ställ in kyckling och sätt i termometern in till benet på den tjockaste delen på kycklingen. Ställ den på 65grader
- Efter ca 45min öppna och spraya med sprayvätskan upprepa det var 30min.
- När kycklingen kommer upp i temp slå in den i folie och låt den vila i 20min. Här kan man ta den och servera men vill man grilla på den lite så kan man.
- Ta fram din hemgjorda BBQ sås eller någon annan för att griljera kycklingen.
- Höj tempen på grillen för direkt grillning. Pensla kycklingen med BBQ såsen och grilla runt om så att den blir riktigt glaserad.
- Skär upp delarna som lår, bröst vinge. Vill man så kan man skära upp allt i strimmor och blanda med vätskan som finns kvar i folien för att få in mer vätska. Perfekt till fajitas.
Tagga gärna era resultat med #skogensgrillbild, Glada grillhälsningar Staffan!

Rubba kyckling och låt den stå med rub i ca 30-60 min

Efter ca 45min öppna och spraya med sprayvätskan upprepa det var 30min.

Skär upp delarna som lår, bröst vinge. Vill man så kan man skära upp allt i strimmor och blanda med vätskan som finns kvar i folien för att få in mer vätska. Perfekt till fajitas.