Squash bakad tunna revbenspjäll med helgrillad höstäpple och kålrot

Jag älskar att knapra och äta med händerna. Hela revbenspjäll är allts ej delade och dom tar lite plats på grillen. Endel kokar dom innan dom grillar men jag gillar att köra hellre på svag värme på grillen så att du skapar nästan som ändbitar i varje tugga. Köttet är mycket smalt och innehåller väldigt lite fett så jag brukar baka squashen ovanpå rebenspjällen. Eller snarare får vila ovanpå så att saften från squashen 

Ingredienser:

2 kg spareribs (tunna revbensspjäll)1 dl BBQ tjärsås

1-2 squashen 

2 msk grovsalt

1 medelstor kolrot 

4 äpplen 

Börja med att gnida in revbensspjällen med grovsalt som du lätt mortlar innan. Låt ligga framme i rumstemperatur i ca 20 minuter. 

Tänd kolen och lägg på kålroten då kolen glöder. Du kommer att behöva baka dessa i 1 timma innan du börjar med det andra. Så se till att fylla på med kål eftersom. Jag brukar ha en andra grill eller eldkorg på sidan där jag eldar kol separat som man snabbt och enkelt kan fylla på med då det behövs. 

Efter en timme slänger du på revbensspjällen och kör dessa nu på gärna 120 grader. Baka spjällen och vänd och pensla dom med BBQ såsen då och då. Lägg sedan på squashen du kan låta den få lite grillyta innan. Varje gång du vänder spjällen så låter du squashen ligga på soppen så att saften rinner ner på spjället. Efter 30 minuter lägger du på

Äpplena grilla i ytterligare 20 minuter så att äpplena mjuknar.

Skär upp kålroten och squashen mosa sedan äpplena och servera på spjällen. Ringla lite extra sås på och servera med en härlig sallad. Ät gärna med händerna! 

Med vänliga hälsningar TV-kocken Erik Brännström