Saltsten Bakad fläskfilé med honungs glaserad rödlök.

Saltsten är en fantastisk smaksättare och ett trevligt sätt att grilla på. Med hjälp av saltstenen så får du en härlig sälta och den blir nästan rimmad. Ju längre du har den liggande på saltstenen innan du grillar ju mer sälta drar köttet åt sig. 

Du kan grilla allt på en saltsten men tänk på att fisk tillexempel drar åt sig saltet snabbare. 

Har du ingen saltsten så kan du använda sig utav grovsalt i en gjutjärns form eller panna. 

Ingredienser 

1 saltsten eller grovsalt i en grill vänlig form 

500-600g fläskfilé 

1 msk grov malen eller ny riven Tellicherry svartpeppar 

1/2 msk grovmalen eller ny riven vitpeppar Creamy White

2-3 medelstora röda lökar

Glaze till löken

2 msk flytande honung 

2 msk olja 

1 tsk rökt paprika

1 tsk balsamico vinäger

Gör så här

Blanda samtliga ingredienser till glazen i en liten bunke eller liten skål. 

Putsa filen och rubba in den med peppar. Sela löken på mitten och skär av kanterna. Lägg köttet och löken på saltstenen och låt den ligga där i minst 10 minuter vänd den då och då. Köttet fungerar lite som en svamp och kommer direkt att dra åt sig salt från stenen. 

Se till att du tänt kolen blanda i några briketter också när kolet börjar bli grå vitt så är det redo att börja grilla.

Lägg nu på saltstenen och grilla utan lock i 20 minuter vänd fläskfilen då och då och vänd även löken samtidigt. Pensla löken med glazen då du vänder. 

Servera med Tjärlakritssåsen och någon gott tillbehör så som sallad eller kolade rotsaker (se recept). Servera köttet på saltstenen som håller temperaturen länge.

Med vänliga hälsningar TV-kocken Erik Brännström