Högrev med kolade rotsaker, grillad märgben och rödvinssky samt Tjärlakrits sås.

Detta recept kanske låter svårt men det är ganska enkelt. Trixet med själva såsen är att man lägger i märgen vid servering så du får en härlig och mustig rödvinssky. 

Det är gott att tillsammans med citronen lägga märgen på grönsakerna också. 

När jag grillar direkt på kolen ser jag till att ha två olika kolbäddar detta för att jag skall kunna flytta varmare kol och styra temperaturen på den kolbädd där jag grillar. Gör gärna en mix av lite briketter underst som håller temperaturen uppe lite längre. 

Ingredienser 

500/600 g högrev 

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

1-2 medelstor sötpotatis

3 palsternackor 

1 rödlök 

2-3 märgben

1 citron 

4 msk Tjärlakrids sås 

Salt och peppar vid servering. 

2 msk smält smör till att ringla över rotsakerna

Rödvinsky:

1 msk smör

1 schalottenlök 

1 tsk torkad dragon

2 msk farinsocker 

4 dl rött vin ej för fruktigt

4 dl vatten

2 msk kalv found (Konc)

1 msk maizena och 1 msk vatten

Salt och peppar att smaka av med

Gör sås en så här:

Hacka löken och fräs den sedan lätt i smör. Slå sedan på rödvinet och låt reducera ner till hälften. Slå då på vattnet, fonden, dragon, sockret och koka upp. Låt sjuda i några minuter. Red med maizenan och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Håll varm på glöden.

Grilla på köttet: 

Börja med att salta och peppra köttet just innan du skall börja grilla. Sedan är det enklast för dig som är nybörjare är att du grillar högrevet på en bräda eller en saltsten som du lägger på glöden gärna lite på sidan. På den kan du lägga köttet och köra så kallad indirekt värme. Men innan det så låt den ligga på glöden i ca 10-20 minuter och rotera och snurra den hela tiden. 

Lägg den sedan på indirekt värme. Tänk på att även då rotera den ofta. Jag gillar personligen att grilla den till 62 grader men kör på den temperatur som passar just dig. Du kan slå in den i folie då den når 56 grader så stiger den sedan upp och över 60 grader i foliet. 

Kola grönsakerna och märgen så här:

När du bakar grönsaker på kolen så är det viktigt att du tänker på tillagnings tiden så att du inte slänger på alla grönsaker/rotsaker samtidigt. Börja med det stora och kompakta rotfrukterna i detta fall sötpotatisen. Placera sedan kol ovanpå sötpotatisen. Palsternackan lägger du en bit ut i kanten på själva glöden och se till att du snurrar den lite då och då. Löken och citronen lägger du just utanför glöden och se till att rotera dessa frekvent. Sötpotatisen om du har en bra glödbädd och det är en medelstor potatis brukar ta ca 60-80 minuter. Palsternackan 45 minuter och de övriga 35-40 minuter. Men stressa inte utan se hellre till att njuta av att få grilla och låt grönsakerna hellre ta lite längre tid. Det gäller självklart köttet också. Ta en kaffe och njut åt skådespelet som det glödande kolat ger dig. 

Stick gärna med en sticka eller ett grillspett genom grönsakerna och om det går lätt så är dom klara. Du skall inte vara orolig om dom är helt kolade det skrapar eller skär du bort sedan salta och peppra och ringla lite smör på dom. Grilla märgen först direkt på kolet i ca 10 minuter lägg det sedan på indirekt värme på sidan om gärna på en saltsten om du har eller på ett galler, låt stå i ca 10 minuter till. Märgen är klar då den börjar släppa från benet salta och peppra och njut i såsen, på grönsakerna eller på köttet.

Med vänliga hälsningar TV-kocken Erik Brännström