Fläsksida rimmad med grovsalt, citron, salviaolja samt grillbakad potatis, aubergine och kolad ingefära serverad med Tjärlakrits sås.

Fälsksida

Ingredienser
1 kg fläsksida med svål
4 msk salvia olja 
1/2 dl torr rimmning 

Gör fläsksidan så här:

Gnid ordentligt in hela fläsksidan och lägg i kylen i minst 6 timmar men gärna över natten. Grilla den sedan på låg temperatur gärna med locket på i ca 45-60 minuter pensla eller ös då och då med salvia oljan. Garnera gärna med rubben och Tjärlakris såsen då du skall servera. 

Torr rimmning

Ingredienser
1/2 dl grovsalt
1 msk farinsocker
Finrivet citronskal från 1 citron
1 tsk salt
2 krm grov malen Tellicherry svartpeppar 

Gör torr rimmningen så här:

Blanda allt i en bunke låt stå svalt och torrt. 

Salvia olja

Ingredienser
1/2 l matolja eller mildare rapsolja 
Safte från 1 citron 
1 kruka färsk salvia 
1 tsk farinsocker 
1 msk salt 

Gör salvia oljan så här:

Blanda ingredienserna i en kastrull och ställ på en platta på svag värme i min 30 minuter. 

Låt sedan stå i rumstemperatur tills den svalat ner och häll upp den i en flaska och förvara i kylen. 

Kolad ingefära

När du gör kolad ingefära måste du först och främst ha väldigt lång tid på dig. Det tar lätt 3-4 timmar i kolet innan den börjar bli mjuk. Du kan köra den i omgångar också det vill säga under flera grillningar. 

Jag brukar göra ordentligt med kolad ingefära då jag liks gör det och så sparar jag sedan detta i frysen eller lägger det i olja i kylen. 

Ingredienser
100g färsk ej skalad ingefära

Gör kolad ingefära så här: 

Lägg direkt på kolbädden och lägg sedan kol ovanpå ingefäran. Se till att ha igång kolbädden i 3-4 timmar

Grillad potatis och aubergine 

Ingredienser
1 st medelstor aubergine 
2 bakpotatisar 

Gör så här:

Lägg potatisarna direkt på glöden då det slutat att brinna, lägg sedan kol ovanpå och baka i ca 1 1/2 till 2 timmar i glöden beroende på hur stor den är. Vill du fuska så förkomma den innan men baka den sedan ändå i kolet. 

Lägg sedan auberginen direkt på kolet och låt den baka i ca 30 minuter till den blivit mjuk, vänd då och då. 

Smaklig måltid! / TV-kocken Erik Brännström