Björn Kabanoss

Tjärlakrits glaserad smashat pinnbröd samt gurkmayo med libbsticka. Libbsticka är en fantastiskt ört som finns nästa överallt i Sverige den påminner lite om blekselleri i smaken och ger en fantastisk smak till det mesta. Den sägs ha fantastiska medicinska egenskaper men det har jag själv inte testat. Planterar du det själv så sprider den sig lätt och den kan bli upp till 1 m men jag har sett dom bli nästan 2 m höga på vissa ställen.
Pinnbröd är ju en riktig gammal klassiker. Här är ett recept på en surdeg som funkar utmärkt som alternativ till det klassiska receptet. Eller så gör du som jag åk för bi närmaste bageri eller pizzeria och köp lite deg. Jag har valt att trycka ut degen platt eller smasha till den lite. Då kan du fylla det med korven och gurkmayon och sedan bara vika ihop den och lägga den och äta den med händerna. Testa gärna lägga i lite hackad libbsticka i degen om du vill. Jag har valt en Kabanoss gjord på björn som jag köpt från det lokala charkuteriet men det finnkar så klart med vilken korv du vill.

Ingredienser
5 dl vetemjöl (eller rågmjöl)
1 1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 dl riven Västerbottens ost
2 dl vatten
4-6 korvar
2 msk Tjärlakrits sås

Gurkmayo

Ingredienser
4 cm urkärnad och finhackad gurka
1 dl majonnäs
2 msk crème fraise
2 msk finhackad libbsticka
1 finhackad vitllöksklyfta
1 tsk honung Salt och peppar

Gör så här
Börja med att blanda degen, blanda vetemjöl, salt, bakpulver, riven ost. Tillsätt vatten och arbeta ihop degen. Forma till lika stora runda bollar och tryck eller slå till dom ordentligt så dom blir platta. Grilla på medeltemperatur och pensla med såsen på en sida.
Blanda samtliga ingredienser till såsen och grilla korven. Servera med eventuellt senap och ketchup för den som vill 🙂

Smaklig måltid!

Med vänliga hälsningar tv-kocken Erik Brännström