Kolhalstrad råbiff med Tjärlakrits BBQ sås, grillad klyftpotatis och senapscrème.

Halstrad råbiff var en sån där rätt som man gjorde för oftast på måndagar lunch då man hade kvar råbiff med tillbehör från helgen. Jag minns själv hur gott det var med att bara halstrade den direkt på en stekhet platta och sedan bara äta den med pommes och en rå äggula på toppen. 

För så skrapade man köttbenen på det kött som fanns kvar och använde sig av det fina putsköttet då man gjorde råbiff men du kan använde helt vanlig färs. Om du vill lyxa så kan jag rekommendera att du gör den själv på svansbiten från oxfilen eller från en ryggbiff. 

I original receptet skall det vara dijon senap i men jag har valt att använda mig utav den goda Tjärlakrits BBQ såsen. Har du inte den så köp den eller testa med din favorit BBQ sås eller så tar du helt enkelt dijon. Jag brukar försöka halstra den så att jag får en krispig och karamelliserad yta på köttet med en rå kärna. Man kan servera tillexempel persiljesmör, råäggula till biffen men jag använder så klart av Tjärlakrits BBQ såsen och sedan har jag en härlig senapscrème till. 

Ingredienser 

500 gram nymald nötfärs (Ren, älg, hjort eller lamm funkar också bra att använda)

4 äggulor

2 schalottenlökar 

1 dl hackad inlagd rödbeta

1/2 dl inlagda kapris

2 msk tjärlakris BBQ sås

1 krm svartpeppar, nymald från kvarn

1 tsk salt

4 medelstora bakpotatisar 

1/2 dl skirat smör

Tjärlakrits BBQ sås till servering 

4-5 tunt skurna rädisor till garnering

1/2 dl färsk hackad persilja att garnera med

Salt och peppar att smaka

Senapscrème

2 msk Skånsk grovkorning 

2 1/2 dl crème fraîche 

2 msk farin socker

1 msk Senap Dijon

1 msk Pepparrot Färsk

Salt och peppar att smaka av

Gör senapscrème så här:

Vispa creme fraichen fluffig den blir oftast först lös men den tar i hop sig efter ett tag. Blanda sedan försiktigt ner de resterande ingredienserna. 

Gör så här:

Börja med potatisarna slå in dom var och en i aluminium folie salta, peppra, ca 1 msk skirat smör och baka dom på glöden eller på grillen i ca 35 minuter snurra och vänd på dom lite då och då. 

Ta sedan ut dom och öppna upp foliepaketet och låt dom svalna av något ca 10 minuter. Dela dom sedan i klyftor pensla som med skirat smör, salta, peppra och grilla dom klara på grillen eller direkt i kolet. 

Gör den Halstrade råbiff så här: Börja med att skala och finhacka lök, hacka rödbetor, hacka kapris, blanda sedan ner allt med äggulorna och Tjärlakrits BBQ såsen blanda till en färs i en bunke.

Forma till fyra biffar. Lägg råbiffarna i ett halster, grilla direkt på glöden i någon minut på båda sidorna. Jag gillar då den är riktigt rosa och den skall vara nästan kall i mitten. Men halstra den efter ditt eget tycke. 

Garnera med hackad persilja, skurna rädisorna och servera med och Tjärlakrits BBQ såsen och senapscrème.

Med vänliga hälsningar tv-kocken Erik Brännström