Rökta blåmusslor!

2017-09-08

Under sommaren så vill jag ha rena färska fräscha smaker och jag har en vinägrett jag gör som är riktig god. Den passar både till entrecote men också till musslor. Nu kommer hösten och jag vill förlänga sommaren så jag står T-shirt och låtsas att det är varmt.

1. Jag börjar med att hacka en röd lök, fint hackat. Jag hackar ner lite persilja, en hel kruka ungefär eller om den är liten så helst två krukor.
2. Jag tar och pressar ner en stor vitlöksklyfta och sedan fuller jag på med olivolja, drygt 1,5 dl. För att toppa av så pressar jag 4 limefrukter i och river av lite zest från en lime. Blanda runt och smaka av med lite salt. Jag brukar ha en rätt bra mängd salt i, dock smaka av efter eget tycke.
3. Den här såsen kan stå och dra tills resten är klart. Kyl den inte.
4. Börja med att tända upp med en blandning på kol och briketter för indirekt grillning. Det behövs inte mycket, ca 0,5 kilo idag. Tänd upp och gå in och tvätta musslorna. Dra bort ev skägg och peta bort alger och snäckor som växer utanpå.
5. När grillen är tänd och allt kol ligger på en sida så lägger du musslorna på andra sidan. Jag tar idag både äpple och bok och röker med. Äppleflis från Skogens lägger jag direkt på glöden, den ska inte blötläggas utan som den är. Boken hade jag en stav av så den la jag upp på gallret. Sedan stäng och låt det bolma i 5-10 minuter. Öppna upp spjäll så du får ett okej flöde. Temperatur i grillen ca 120-130 grader.
6. Nästa steg är att grilla på lite och då tar du enklast en grilltång och vrider gallret så musslorna kommer ovanför glöden. Rör om lite så vätskan i dom rinner ut och så elda på dom i två minuter och vänd och se till att alla får lite glöd under sig.sen vrider du gallret igen och lägger på lite mer räkflis. Efter ca 3-4 minuter är det klart. Sortera bort ev musslor som inte öppnat sig och resten lägger du i en skål som är lämplig. Slå sedan över hela vinägretten och rör om. Servera omedelbart och avnjut grymt goda skaldjur.

Vi ses snart igen!