Low & slow – Styck delar från gris

2017-07-27

Fick en kasse med styckade gris delar tilldelad mig, det stod ”grytbitar” på påsen men jag vet egentligen inte vad det var? Men beslutade mig snabbt för att dunka på det low & slow i sådär 8-10h och bjuda över familjen!

Det du behöver:
En kasse 0,25 gris
Äppelcidervinäger
Tid och några bira

Klassik rubb:
4 msk paprikapulver
4 msk salt
2 msk malen svartpeppar
2 tsk senapsfrö, mald i mortel
1 tsk spiskummin, mald i mortel
1 tsk kajennpeppar

1. Skar bort skinnet men lämnade så mycket fett som möjligt för att det skulle smälta ihop och gifta sig härligt med köttet.
2. Förbered grillen för low & slow BBQ (indirekt) 100 garder max 120 grader
3. Slängde ihop en klassik rub av det jag kund hitta hemma, se ovan. Klappa (inte smörj) in styck delarna med rubben. Låt köttet stå framme och få rumstemperatur.
4. Förbered grillen för low & slow BBQ (indirekt) 100 garder max 120 grader:
5. Lägg på köttet på grillen, jag hittade även lite äpplejuice hemma så ställde in det med för att få lite fukt med i grillen. Sätt i termometern mitt köttbiten.
6. Blöt en näve rökspån, i det här fallet Skogens Äpple och släng på glöden. Stäng locket och ta en bira och njut av doften.
7. Efter 4h var vi uppe i cirka 50 grader, då öppnade vi locket första vändan och pensla på lite vatten och äppelcider vinäger eller nått annat gött du hittar i kylen.
8. Efter 8h var vi uppe i 65 grader och gästerna va på ingång. Vi ville få upp den i 80 grader cirka precis innan det skulle bli ”pulled” så vi skyndade på processen med att lägga köttbitarna i folie och hällde över lite öl, vitlök och äppelcidervinäger. Samtidigt blir den härligt saftig!
9. Efter 9h tog vi ut köttet på 78 grader och lät det efterbaka / vila till 83  grader.
10. Sen åt vi, njöt och drack!

Med vänlig BBQ Andreas!