Clubsteak Excellent & hasselbackspotatis!

2017-06-09

Grillkol.se

En snabbare enklare banger måltid inför Sverige – Frankrike och VM-Kval ikväll! Här låter vi råvaran tala mer än själva tillagningen.

Vi åkte till grannsocknen och fick tag på två riktigt fina bitar Clubsteak Exellent från Hälsingestintan vilket är en rykande färsk ryggbiff där de lämnat kvar delar av ben.

Hasselbackspotatis
0,5kg potatis
4 msk smör
1 msk salt
2 st vitlöksklyftor 
10g riven parmesan
1 tsk svartpeppar
1 msk ströbröd

Tillagning
1. Ta fram köttet så de hinner bli rumstempererat, salta & peppra.
2. Gör iordning grillen på indirekt grillning 225-250 grader.
3. Pressa vitlöksklyftorna och rör ihop med smöret, slutet och svartpepparn.
4. Skär täta skåror i potatisen, nästan hela vägen igenom. En del lägger potatisen i träslevar för att få hjälp med detta moment.
5. Gnugga in en klick av smörblandningen i varje potatis, så en del tränger in i skårorna. Använd ungefär 2/3 av smörblandningen i detta moment och spara resterande.
6. Lägg potatisen med skårorna uppåt i en form och lägg på i den indirekta delen av grillen när den är varm. På med locket och låt stå i cirka 20 minuter!
7. Blanda ihop ost och ströbröd.
8. Efter cirka 20 minuter öppna grillen och klicka på resterande smör på potatisarna och strö över ost- och ströbrödsblandningen. Efter det ge potatisarna cirka 20-25minuter till med locket på.
Samtidigt lägg in köttet på den direkta delen av grillen och stick i en termometer. Stäng locket igen och grilla köttet på ena sidan till cirka 25 grader.
Blöt en näva med Skogens rökspån Äpple och släng i!
9. Vid 25 grader vänd köttet och grilla det på andra sidan upp till 50 grader. Ta sedan ut köttet och låt det vila i folie (Köttet slutar då vid cirka 55 grader och medium rare) tills dess att potatisen blir klar! Potatisen ska kännas mjuka på insidan och fått en knaprig utsida!

Bon apetit!
Med vänlig grillhälsning, Andreas